Minimalist personal residence designed by Studioninedots for a younger household located on the tip of an island close to Amsterdam, Netherlands.

Villa Kavel 1 by Studioninedots 1

Villa Kavel 1 by Studioninedots 2

Villa Kavel 1 by Studioninedots 3

Villa Kavel 1 by Studioninedots 4

Villa Kavel 1 by Studioninedots 5

Villa Kavel 1 by Studioninedots 6

Villa Kavel 1 by Studioninedots 7

Villa Kavel 1 by Studioninedots 8

Villa Kavel 1 by Studioninedots 9

Villa Kavel 1 by Studioninedots 10

Villa Kavel 1 by Studioninedots 11

Villa Kavel 1 by Studioninedots 12

Villa Kavel 1 by Studioninedots 13

Villa Kavel 1 by Studioninedots 14

Villa Kavel 1 by Studioninedots 15

Villa Kavel 1 by Studioninedots 16

Description by Studioninedots On the tip of an island close to Amsterdam lies a mysterious black field. That is the home that Studioninedots constructed for a younger household – a home filled with surprises and contrasts. A home with dynamic spatial and materials qualities: from a limiteless area with panoramic views of nature to non-public rooms hidden behind a veil of shutters, from modern customized furnishings towards a uncooked concrete construction to heat timber paired with chilly metal. Mild and views have been key parts of this design. The home was accomplished in January 2014. Located instantly on the waterfront with unobstructed views of the other park, Kavel 01 (which means Lot 01) is what you might name a dream website. However one which posed a troublesome problem: how can we construct a spacious, habitable house on a pointy diamond-formed plot on this most lovely half on the island? It appeared impractical to mix a easy rectangular quantity with an angular plot with sharp angles of fifty one levels – and in addition did little justice to its distinctive type – so we based mostly the design of the home on the form of a diamond. On the north aspect, the quantity is pushed in the direction of the tip of the island thereby extending the south-west elevation; this maximises solar into the home and views over the park emphasising the connection between inside and out of doors. Because the glazing on the facade strikes inwards from the western nook, this accentuates the sensation of openness on the bottom flooring. On the similar time, this creates a coated terrace, which is protected against the wind. Lastly, the format of the backyard was optimised to accommodate totally different personal terraces and a separate automotive park. As a result of peak restrictions, the home is partly constructed underground. This ‘secret’ area incorporates the visitor room, toilet, storage, research, and youngsters’s video games room and cinema. Alongside the south facade, the bottom is carved out to allow daylight into the basement; from under, this opens up views over the backyard. This intervention transforms the looks of the quantity dramatically: from right here the home appears to drift above the bottom. A set of stairs supplies separate entry to this a part of the home from the surface. In distinction with the openness of the lounge on the bottom flooring, the primary flooring feels deliberately extra closed and personal. The three bedrooms are wrapped behind black veils created from 33 shutters of perforated metal. Because of the code-like composition of sq. perforations, vigorous shadow patterns are forged by the solar on the flooring and partitions whereas the shutters unfold like harmonicas with the push of a button – then voilà, the balconies magically seem. With the sliding glass facade doorways open, it’s straightforward to think about your self in the midst of nature whereas mendacity in mattress or within the tub. Though Kavel 01 could be very outlined in form the constructing itself presents a wealth of spatial qualities. With its sharp angles and excessive elevations, the constructing’s look modifications as you stroll round it, from slim and slender to broad and strong. Inside, the environment varies between mild and ethereal to darkish and intimate as in a nightclub. It was attainable to create a largely open plan inside because of the load-bearing concrete facades and the structural central stair shaft. On the bottom flooring, all the cupboards, the fireside, audio system, and tv are hid inside a collection of freestanding customized-made furnishings models, strategically positioned to create a set of flowing areas. As minimal volumes completed in darkish timber, they type a putting distinction with the uncooked concrete. Designing a personal residence supplies a superb alternative to experiment with new supplies and varieties. The sprayed-concrete facade and metal shutters have been specifically developed for this venture in addition to the illuminated black intercom column beside the doorway that resembles a miniature model of the home. Particulars have been meticulously resolved from the chrome steel door deal with and 4mm-thick chrome steel kitchen bench to the sink parts and bathe drain. This has not solely given us immense design pleasure however has additionally resulted in a modern and unified aesthetic that evokes a way of calm and serenity.

Villa Kavel 1 by Studioninedots 17

Villa Kavel 1 by Studioninedots 18

Villa Kavel 1 by Studioninedots 19

Villa Kavel 1 by Studioninedots 20

Villa Kavel 1 by Studioninedots 21

Villa Kavel 1 by Studioninedots 22

Villa Kavel 1 by Studioninedots 23

Villa Kavel 1 by Studioninedots 24

Villa Kavel 1 by Studioninedots 25

Go to Studioninedots

  • Facebook
  • Google Plus