Abraham John Architects turned two separate flats located in Mumbai, India right into a 3500 sft modern penthouse.

Villa in the Sky by Abraham John Architects 1

Villa in the Sky by Abraham John Architects 2

Villa in the Sky by Abraham John Architects 3

Villa in the Sky by Abraham John Architects 4

Villa in the Sky by Abraham John Architects 5

Villa in the Sky by Abraham John Architects 6

Villa in the Sky by Abraham John Architects 7

Villa in the Sky by Abraham John Architects 8

Villa in the Sky by Abraham John Architects 9

Villa in the Sky by Abraham John Architects 10

Villa in the Sky by Abraham John Architects 11

Villa in the Sky by Abraham John Architects 12

Villa in the Sky by Abraham John Architects 13

Villa in the Sky by Abraham John Architects 14

Villa in the Sky by Abraham John Architects 15

Villa in the Sky by Abraham John Architects 16

Villa in the Sky by Abraham John Architects 17

Villa in the Sky by Abraham John Architects 18

Villa in the Sky by Abraham John Architects 19

Villa in the Sky by Abraham John Architects 20

Description by Abraham John Architects The challenges: The temporary referred to as for the entire remodelling & combining two separate flats on the highest flooring of an in any other case unremarkable constructing right into a refined 3500 sft modern penthouse appropriate to the beneficial tropical local weather & the cosmopolitan environment of Bombay. The prevailing flats had very totally different characters and weren’t in line with the shopper’s necessities. The shopper needed a villa within the sky, one thing extra minimalistic, architectural and completely related with the panorama. All inner partitions have been demolished to create an open plan format and recapture beautiful views of the Arabian Sea on the west and tree lined slopes of Mount Mary Hill on the East. Being close to the ocean and on the seventh& 8thfloors of an present constructing, there have been many development challenges, from the logistical perspective & the excessive velocity sea breeze, additional, work needed to occur with the consent of the neighbours. A model new staircase cantilevered off the columns helped join the 2 areas with out loading the cantilevered slab; the whole undertaking took a yr to finish. The idea: The design strategy took benefit of orientation: the ocean is now seen from all rooms of the home, together with the grasp toilet. Earlier cave-like rooms are became optimum, unusually giant dwelling areas for Bombay requirements. The primary design rules adopted have been of orientation to the pure parts (solar, wind, water), openness and reference to nature in any respect ranges (visible & bodily), utilizing pure & eco-pleasant supplies. Landscaped terraces and skylights created areas accessible from all rooms within the duplex. The kitchen is within the south east in line with Vastu, (the Indian precept of design) and is flooded with morning mild. The dwelling space & the bed room face the ocean to permit for evenings spent with the sundown. Being a bachelor residence, further bedrooms have been distributed with to permit for a big main bedroom, stroll-in wardrobe, rest room and terrace which could possibly be made personal. The challenge encapsulates cool, modern dwelling in its trendy design with equal consideration to aesthetics and environmental sustainability, using power-environment friendly. Low consumption applied sciences and letting one respect all its considerate element, creative and sensible methods of making proficient storage and cozy dwelling areas. The dwelling space: The open flooring plan makes the dwelling, eating & kitchen areas merge into one huge lounge connecting views of the lashing waves of the ocean and the shore line on the west to the glittering leaves of the timber of Mount Mary Hill on the east. the shared imaginative and prescient of the shopper and the architect is seen within the minimal format built-in with panorama, lighting, refreshing earthy colors & pure textures. The kitchen & eating space: The open kitchen with a brushed SS island platform is complemented by an enclosed kitchen specifically designed for conventional Indian cooking. A teak tree varieties the eating desk and seating. The exiting pipelines have been rerouted for straightforward entry between the 2 kitchen areas, thus maximising area utilisation. The chilly SS island contrasts with the in any other case heat colors and textures of the condo. Guests are inspired to stroll naked ft as is the customized. The eating desk turns into the focus for all actions on this enjoyable house. The black kitchen cupboard types the right backdrop for dinner conversations and events. The cantilevered staircase: A balcony area was transformed right into a cantilevered wooden & metal staircase set towards imposing double peak home windows, visually & bodily connecting the higher & decrease volumes that have been beforehand disconnected. Automated blinds span the double peak quantity. The main bedroom suite: The main bedroom suite overlooks the sky lit terrace, with spectacular views of the Arabian sea. The skylight and pergola shield from the tropical solar and the seasonal monsoon rains. The flooring sample enhances the road of sight and continues from indoors to outdoor: darkish stained picket flooring and teak picket deck add drama to every room, providing a private magnificence to on a regular basis areas The grasp toilet & stroll-in wardrobe: The main bedroom suite features a personal sea-dealing with terrace, a lavish stroll-in wardrobe & an open plan spa toilet – a fluidity of personal areas that retain complete privateness whereas mixing with the panorama. A spacious grasp toilet is full with a jacuzzi, bathe, proficient storage, panorama, temper lighting and automation. The media room: The hello-tech glass walled media room on prime full with a big measurement projector display, hid ac, av & automation, blurs the boundary between indoors and outdoor to increase the house’s sense of area: it overlooks the ocean in addition to a spacious picket deck with a stroll-on glass skylight. the luxuriant terrace backyard serves as an expansive outside entertaining space with clever illumination and an open bar – an actual hotspot. automated curler blinds hid within the roofing convert the open media room into a big, but cosy house theater for films, F1 & soccer matches. Panorama, supplies & contextual relevance: The house matches inside its tropical seaside context and encourages sustainability: reclaimed sleeper wooden for backyard screens & pergolas, pure stone, recycled tiles, excessive effectivity mechanical methods, sturdy engineered wooden & pure materials; automation with temper lighting, energy saving & curtain management, photo voltaic heaters & evergreen terrace gardens. Inside photo voltaic shades & giant double-glazed sliding home windows permit pure air flow, uninterrupted views & entry to landscaped areas, whereas chopping down on photo voltaic radiation and air-conditioning load. A restricted palette of complementary supplies ensures consistency in design & minimizes upkeep, including heat and texture via mild & shadow. the interiors are finely detailed with customized-made furnishings. supplies used intensify heat & transparency.

Villa in the Sky by Abraham John Architects 21

Villa in the Sky by Abraham John Architects 22

Villa in the Sky by Abraham John Architects 23

Go to Abraham John Architects

  • Facebook
  • Google Plus