Lovely vacation house designed by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects for a pair from New York situated in Pearl Bay, South Africa.

Vame by SAOTA 1

Vame by SAOTA 2

Vame by SAOTA 3

Vame by SAOTA 4

Vame by SAOTA 5

Vame by SAOTA 6

Vame by SAOTA 7

Vame by SAOTA 8

Vame by SAOTA 9

Vame by SAOTA 10

Vame by SAOTA 11

Vame by SAOTA 12

Vame by SAOTA 13

Vame by SAOTA 14

Description by Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects “The shoppers, a pair from New York needed a vacation house within the Southern hemisphere for summer time holidays. Conscious of up to date architectural developments, they requested a sculptured constructing with clear horizontal strains, giant areas of glass and screens creating an area that’s ‘open in addition to personal’. Their temporary was a 2-bedroomed residence with indoor / outside dwelling areas and a studio for use of their photographic and movie associated occupations,” says Venture Associate, Stefan Antoni. Website The location is among the few remaining sea-entrance stretches on the West Coast to be developed. Passing by way of the sleepy residential space of Yzerfontein one heads again South in the direction of Cape City. The location is considered one of a prize quantity situated instantly behind the endless line of dunes. The local weather on the West Coast can at occasions be idyllic and different occasions extraordinarily harsh. Strategy To maximise the views of the ocean and waves over the dunes, the Floor Flooring dwelling areas have been elevated above pure floor degree. The L-formed idea of two intersecting rectangular types permit two full glazed sides to face the view and on the similar time create a sheltered courtyard overlooking an extended, rectangular pool. Sculptured rectangular types, linear parts, expansive areas of horizontal glazing, sliding timber screens and the function hearth are the principal parts of the design. Supplies used The straightforward selection of supplies enhances the sculptural type of the home. The ceilings are off-shutter concrete with delicate wooden grain patterns within the rectangular grids shaped by the usual sized shutter boards. Partitions are painted single coat plaster. Flooring and toilet partitions are white cement screed all through. The principal impartial parts are complemented by the pure timber shutters and screens. These will mature in time to the silver-gray color of Balau timber. The complete peak inner doorways and joinery are darkish Walnut stained African mahogany; the cantilever staircase is wealthy pink ‘Boire’ timber. Every toilet is characterised by a function wall in a rigorously chosen turquoise or inexperienced mosaic to enrich the jade inexperienced slate vainness tops. Pure stone ribbon-clad options embrace the fireside fireside, the pink sandstone barbeque ledge recess and the rock-face jade slate pool spillway waterfeature. The basement courtyard has a Balau timber deck, highlighting the transition from the interior white cement screed to the dune sand. The excessive-gloss lacquered kitchen in yellow with seamless snow-white moulded counter tops is an sudden shock, for a practical factor. Lodging Elevating the dwelling areas above the pure floor degree permits a one and a half quantity excessive basement studio. Approached by way of an enclosed staircase, the basement includes a big working studio, a research / third bed room, rest room and retailer room. The studio opens as much as a courtyard, degree with the sand of the valley between the location and the dunes. Flooring-to-ceiling cavity sliding glazing permits the studio, courtyard and valley to grow to be a single area – a pure daylight studio of infinite size. A dramatic stone-clad waterfeature cascades down from the pool on the enclosed aspect of the courtyard cooling the air of the solar-crammed sheltered area. The first dwelling degree is raised above road degree. The simplified road elevation includes a pure timber storage door and is all that’s required. One arrives on the entrance door up a mild flight of stepping stones bedded in pure vegetation. The dwelling space is made up of; an entrance corridor with function cantilever tread staircase, an open-plan kitchen, eating and lounge and the ocean-dealing with balcony operating the complete size of the West façade in addition to a coated terrace and linear patio cantilever over the sheltered courtyard backyard and crystal-clear lap pool. The First Flooring has two bed room suites. The primary suite faces the ocean and opens onto a terrace the size of the backyard façade and has an accessible roof rock backyard. The dressing room results in the en-suite rest room. The second bed room en-suite is situated on the inland finish of the gallery passage area, and opens onto the identical linear backyard balcony. Perform The type of the home follows the required perform. The L-formed plan with its prolonged function-wall in the direction of the road creates the protected courtyard and dwelling space. The ocean-dealing with façade is glazed from finish to finish, encompassing the panoramic view from the North to Desk Mountain within the South. The dwelling space glazing could be utterly opened as much as permit the room to turn into a part of the dunes, the ocean and horizon on an ideal West Coast day. The sliding Balau shutter screens present safety from the setting solar over the Western horizon in addition to privateness and safety when required. The glazing to the coated terrace may also be utterly opened, permitting the kitchen, eating space, coated terrace and courtyard to develop into one steady leisure space – open to the dunes and sea, or protected when the West façade glazing is closed. The screens to the coated terrace present safety and safety from the weather. Architectural element A second layer of architectural intent is clear within the rigorously thought-about framed views and lightweight sources. A slot skylight above the cantilevered staircase within the entrance corridor throws a shaft of sunshine into the centre of the home. This casts a shifting splay of shadows over the staircase treads. Framed vistas of sea and hilltop at every finish of the basement staircase are seen as one strikes up or down between the cool enclosing partitions. An image window to the South of the primary bed room frames the view down the ridge of dunes in the direction of Desk Mountain. Vertical and horizontal slot home windows within the loos permit views to the outside whereas sustaining a way of privateness. The butt joined glazed corners of the ocean-dealing with façade improve the panoramic view and floating horizontal strains. The expertise of sunshine climaxes in an virtually laser present expertise when the sliding shutters are closed throughout a sundown. The solar’s rays, as they filter by way of the minimal gaps between the horizontal timber slats create a magical expertise as you progress inside the home. The cantilevered backyard terrace extends the size of the home and wraps round to the fireside, creating the impression that the constructing sits very frivolously on the bottom. General impressions The home is actually architectural and minimalist whereas on the similar time being harmonious and complementary to West Coast vernacular.

Vame by SAOTA 15

Vame by SAOTA 16

Vame by SAOTA 17

Vame by SAOTA 18

Go to Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects

  • Facebook
  • Google Plus