Designed by Kariouk Associates, this contemporary single household residence is located in Ottawa, Canada.

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 1

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 2

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 3

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 4

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 5

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 6

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 7

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 8

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 9

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 10

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 11

Description by Kariouk Associates Design Problem The necessities for this challenge referred to as for the design of a small residence that might reply to the evolving life wants of a younger couple, with two small boys, who intend to stay their lives right here for the subsequent half century. A big spatial problem from the beginning of the undertaking was that the utmost allowable width of the home might solely be twenty-4 ft, therefore the home would essentially have to be lengthy; as a result of home windows on the lengthy sides of the house have been enormously restricted by zoning laws, there was a direct design problem to deliver mild into the lengthy inside quantity that in any other case can be darkish. Design Answer The house is about way back to potential inside a contoured panorama, successfully turning the “basement” right into a “decrease degree” that opens absolutely to the sunshine and views of the massive entrance backyard. Right here, and as properly above on the primary flooring, the entrance wall includes a flooring-to-ceiling glass accordion-door system that may open one hundred% to the panorama. On the primary flooring, the roof overhang is calibrated to dam the upper-angled summer time solar, whereas the decrease-angled winter solar penetrates the house. The Insulated Concrete Type partitions (ICF) and the poured concrete, radiant heated flooring seize and maintain the heat of the winter solar, regularly releasing the warmth all through the house within the night. The sloped roof continues via the inside and reaches fourteen-ft to catch mild and to create a “chimney impact” that accelerates breezes down the size of the home, eliminating the necessity for air con. Mild is introduced into the middle of the house via an ensuite whose quantity hovers in a big opening within the flooring plate; the toilet is fitted with expansive skylights and clerestory, permitting daylight to spill by way of that opening, illuminating each ranges. Behind the excessive-effectivity wooden range hold 4 bronze plaques engraved with a quote that was offered by the shopper on the outset of the undertaking as a path for the spirit of the design: “It’s correct to each gathering that the gatherers assemble to coordinate their efforts to the sheltering; solely once they have gathered along with that finish in view do they start to collect.” —Martin Heidegger, Logos

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 12

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 13

Stacey-Turley Residence by Kariouk Associates 14

Images by Christian Lalonde Go to Kariouk Associates

  • Facebook
  • Google Plus