Located close to Edgartown, Massachusetts, this single-household residence was designed by Peter Rose + Companions.

Island Residence by Peter Rose + Partners 1

Island Residence by Peter Rose + Partners 2

Island Residence by Peter Rose + Partners 3

Island Residence by Peter Rose + Partners 4

Island Residence by Peter Rose + Partners 5

Island Residence by Peter Rose + Partners 6

Island Residence by Peter Rose + Partners 7

Island Residence by Peter Rose + Partners 8

Island Residence by Peter Rose + Partners 9

Island Residence by Peter Rose + Partners 10

Island Residence by Peter Rose + Partners 11

Island Residence by Peter Rose + Partners 12

Island Residence by Peter Rose + Partners 13

Island Residence by Peter Rose + Partners 14

Description by Peter Rose + Companions Nestled within the richly wooded grounds of a slender strip of land on the island of Chappaquiddick close to Edgartown, Massachusetts, this single-household residence is a part of a set of surroundings- and panorama-centric interventions that blur the boundaries between buildings and panorama, and between inside and out of doors. Comprised of 4 buildings – a 6,300 SF foremost residence, a 630 SF storage, a 270 SF storage shed, and a one hundred thirty SF boat home – the location is bounded by the ocean to the west and by a nicely-protected, shallow bay to the east. The venture changed a home, storage/visitor home, and an extended driveway operating via a meadow, beforehand situated on the location. The location technique concerned shifting the street from the center of an present meadow to a brand new location, winding via an oak and pine forest (with out damaging any of the prevailing timber), and terminating it in a hidden courtyard – bounded by the storage, a utility shed, and the forest edge. Along with offering a exceptional strategy of entry by means of the timber, the results of the brand new street location is that the automobiles and street, for probably the most half, disappear utterly from view, altering each the size and environment of the location dramatically. Situated on the excessive edges of the location, on the water in each instances, the primary home and boat home are rigorously and strategically situated, each in part and plan, to optimize the expertise of being in and utilizing these buildings, whereas minimizing their environmental and visible influence on the location. The boathouse, sitting on 4 skinny concrete columns, was stealthily sited amongst pine timber, and constructed with out touching even a department. The home works in plan and part in order to supply exceptional views of Nantucket and the dawn over Cape Pogue Bay to the east, and of the ocean and Edgartown and sundown over water to the west. Locust timber on the western aspect of the home display it from the late afternoon solar and supply camouflage as nicely. The home is low to the bottom, clad in sealed, unpainted wooden to naturally climate to recede over time into the encompassing panorama. One intention of the challenge is that it’s as near invisible within the bigger panorama as potential. To attenuate the environmental impression of the brand new development, the home deploys a set of sustainability methods that not solely preserve power, scale back waste, and get monetary savings, but in addition promotes intimate encounters between the home’s friends and its environment. The construction’s unassuming cedar-clad façade belies a classy constructing envelope, which makes use of inflexible insulation and different methods to face up to the hardiest of nor’easters. The place the façade lacks wooden, it accommodates absolutely operable glass home windows, created by an area craftsman who has developed a way which permits nook home windows to open utterly, and enormous panels of glass to slip open alongside the outside façade of the constructing, leaving nothing however the view and the ocean breezes. Strategically positioned to encourage pure air flow, these calibrated window openings work in live performance with the construction’s radiant heating and cooling to modulate the residence’s dwelling areas and vastly scale back the dimensions and working value of HVAC gear. The residence’s southern publicity floods the inside with pure mild, maximizing photo voltaic warmth achieve and minimizing electrical consumption, whereas inexperienced roofs – coated in pure sea grasses – present larger thermal efficiency and roof insulation, enhance air high quality and biodiversity, handle rainwater, and scale back noise. The panorama was likewise thought-about when it comes to sustainability utilizing native species, and an irrigation system that makes use of water collected on inexperienced roofs and saved in a big cistern. Commissioned by an lively, refined, and younger household, the undertaking is meant to be a trip house, gracefully and respectfully sited on this most superb piece of property, and a spot to which the household will fortunately return for a lot of many years to return.

Island Residence by Peter Rose + Partners 15

Island Residence by Peter Rose + Partners 16

Island Residence by Peter Rose + Partners 17

Island Residence by Peter Rose + Partners 18

Go to Peter Rose + Companions

  • Facebook
  • Google Plus