Located within the residential space of Sant Cugat, close to Barcelona, Spain, this brick residence was designed in 2011 by Harquitectes.

House 1101 by Harquitectes 1

House 1101 by Harquitectes 2

House 1101 by Harquitectes 3

House 1101 by Harquitectes 4

House 1101 by Harquitectes 5

House 1101 by Harquitectes 6

House 1101 by Harquitectes 7

House 1101 by Harquitectes 8

House 1101 by Harquitectes 9

House 1101 by Harquitectes 10

House 1101 by Harquitectes 11

House 1101 by Harquitectes 12

House 1101 by Harquitectes 13

House 1101 by Harquitectes 14

House 1101 by Harquitectes 15

House 1101 by Harquitectes 16

House 1101 by Harquitectes 17

House 1101 by Harquitectes 18

Description by Harquitectes Not so many roles start like this one, with an house owners’ record of needs and hopes for his or her new residence. An inventory a lot nearer to the rules and values architects often work with, typically secretly, than the peculiar expectations of these couples dealing with this unknown problem. Lists all the time full of excellent intentions however typically incomplete. This was the beginning, loaded with duty, but a superb begin. The plot, situated in a residential space of Sant Cugat, close to Barcelona, had sufficient good attributes to turn out to be the undertaking foremost line. One of many essential objectives was to realize an in depth and important relationship between the home and the backyard in such a means that they each turned the extension of one another. All that, with out falling into the unavoidable, typically out of proportion, and so recurrent giant glazed panels: they needed partitions, and we additionally did. A home with partitions in a backyard for an artwork collectors couple. For these causes, from the best starting, the proposal searches the stability between putting the utmost variety of rooms on the bottom flooring but maintaining the backyard free from masonry work volumes. This concept is developed by way of a volumetric composition formed in three packing containers unfold all through the backyard, virtually aligned and situated within the plot northern aspect creating a large outer zone dealing with south. The primary field, to the east, homes the youngsters’s space with three single bedrooms upstairs and a playroom on the bottom flooring. The second, within the centre, accommodates the primary room: the kitchen, an almost 30square metre and 4metre excessive room dominated by a big hearth. The third field, to the west, accommodates the mother and father’ zone, with the bed room on the backyard degree and a excessive ceiling studio on the primary flooring. The areas created between the three bins are coated sheltering two totally different environments, open to the backyard in north-south course and might be closed with huge folding home windows. These areas supply a really totally different environment, rather more associated to the backyard space than to the home. The primary of those interstitial ambiences, between the youngsters’s space and the kitchen, serves as entrance corridor. The second, greater, between the mother and father’ zone and the kitchen, is the lounge however not a standard one: a inexperienced home throughout winter and a recent porch in summer time. The residence is all circled by the backyard, probably the most a part of it dealing with south. The nook (west), sharp-formed, gathers the kitchen backyard and a pond to tub in. Within the north, the space between the inexperienced fence and the home varies between 5 and 6metres and will increase as much as 9metres on the uncovered automotive parking place. This area is related by way of a 3metres large path, parallel to the east fence, with the primary southern backyard. The interstitial areas of the home (entrance corridor and front room) turn into connecting porches between the back and front gardens. About volumes, the home consists of three brick masonry cubes of various heights set parallel to the again road. Though having a number of dimension home windows that rely upon their perform, the cubes are predominantly large. In addition to, the interstitial areas between cubes, coated by a concrete slab and framed by folding picket glass doorways, are primarily ethereal. Truly, the area turns into an open porch when home windows are folded again. In accordance with its materiality, the home is constructed on double face brick load-bearing partitions, utilizing purple masonry for the outer face whereas white painted inside; picket window and door frames with conventional outer curler blinds as sunscreen when required. The home is conditioned with a geothermal warmth pump and an underneath flooring heating system that barely refreshes the home throughout summer time, avoiding an air conditioned system to dehumidify. Go to Harquitectes

  • Facebook
  • Google Plus