Bourgeois / Lechasseur Architectes designed this spectacular three-storey residence located within the Charlevoix area, Quebec, Canada.

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 1

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 2

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 3

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 4

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 5

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 6

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 7

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 8

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 9

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 10

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 11

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 12

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 13

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 14

Grands Jardins Residence by Bourgeois / Lechasseur Architectes 15

Description by Bourgeois / Lechasseur Architectes The Grands-Jardins house is situated within the Charlevoix area, particularly in Petite-Rivière-St-François, near the Massif ski station. It sits on the mountainside on a rocky wooded website overlooking the St. Lawrence River. One of many main challenges of the challenge was to place the home in order to optimize the privateness and the views provided by the location. The house is constructed parallel to the road and at a slight angle in order to look out over the south and the river. From the within, you are feeling you’re in a ship’s cabin. As the home is situated on a deep slope, passersby can see the highest degree from the road, whereas on the river aspect, three above-floor ranges elegantly rise to disclose a façade interconnected by a play of angles and glass. This modern residence stands out with its daring, vertiginous type. Whereas the home is nicely anchored within the rock, the quantity of white wooden appears to raise from the bottom because the decrease degree is about off by a collection of huge cement pilings. A picket walkway connects the house to the parking space and provides an much more aerial look to the construction. The higher degree appears to take flight with its galleries projecting into empty area. Doubtless the culminating level of the undertaking is the immense overhanging front room that actually tasks and opens onto the slopes of the Massif. These formal feats are achieved by means of using a metal construction; the shopper needed to see this construction, primarily the bracings that body the panorama. The shoppers’ plan is refined. The house consists of, on degree zero, an train room and an workplace with giant home windows searching on nature; a wine cellar mixing into the staircase; a studio/workshop and entry to the pool. The primary entrance by way of the walkway is on degree 1. A spacious closet, annexed to the corridor, supplies a spot to retailer ski gear and different gadgets. Additionally on this degree are a multipurpose room with hearth and the youngsters’s bedrooms with toilet. A staircase set in a tunnel of purple cedar invitations you up towards degree 2. This voluntary compression across the staircase results in a spacious, mild-crammed space that features the kitchen, eating room and front room. This area has home windows on three sides and divulges the structural metal skeleton. The uncovered concrete flooring and the metal lend an industrial really feel whereas the wooden flooring and the central hearth soften the rooms. The view is breathtaking. One other function: the cement kitchen counter appears to be floating above the ground and extends out past the bottom. Along with the terraces, this aerial degree consists of the main bedroom with bed room, stroll-in closet and personal tub. This house is impressed by modern Scandinavian villas and makes a proud assertion within the Quebec panorama. The formal strains are excessive however the selection of supplies, the horizontal white wooden and the vertical purple cedar laths, unify the undertaking and assist combine it into the location. Go to Bourgeois / Lechasseur Architectes

  • Facebook
  • Google Plus