Tropical courtyard home with an equivalent parti to the Solar Home designed by Guz Architects located in Singapore.

Cluny House by Guz Architects 1

Cluny House by Guz Architects 2

Cluny House by Guz Architects 3

Cluny House by Guz Architects 4

Cluny House by Guz Architects 5

Cluny House by Guz Architects 6

Cluny House by Guz Architects 7

Cluny House by Guz Architects 8

Cluny House by Guz Architects 9

Cluny House by Guz Architects 10

Cluny House by Guz Architects 11

Cluny House by Guz Architects 12

Cluny House by Guz Architects 13

Cluny House by Guz Architects 14

Cluny House by Guz Architects 15

Description by Guz Architects On a comparatively small website on the finish of a cul-de-sac, Wilkinson designed a tropical courtyard home with an equivalent parti to the Solar Home: two pavilions on an L-formed plan are positioned on the perimeter, wanting over a water backyard comprising a big fishpond with an archipelago of tree-crammed islands, which seems to merge with a lap pool encased in a sheer glass rim. These two homes are described by Wilkinson as his ‘most watery’, and the Cluny Home does reinforce the oft-repeated statement that small tropical homes come alive when water is used as the focus of a central courtyard. However to check with this home as small appears relatively incongruous, as the size and transparency of the panorama, and the reflections of the sky and timber within the pond, conspire to allude to the infinite, with the architectural massing all however hidden. Wilkinson was utilizing the water backyard to attract the attention away from the construction and the weather, thus creating an over-driving phantasm. On the request of the shopper, the primary staircase was enclosed inside the home, a choice that prevented the standard two-degree promenade architecturale of Wilkinson’s open circulation routes, which cross by means of an uncovered staircase zone. As the home thus includes two discrete flooring, it possesses a distinctively dissimilar look on elevation to his contemporaneous homes. Wilkinson was capable of flip this to his benefit, nevertheless, as by cantilevering second flooring roof gardens alongside the size of the uniform elevation, he created a barrier of greenery to display the higher degree, in order that the mass of the home seems recessed, hidden by the plantings. Additional visible trickery was employed within the landscaping to cover the proportions of the structure: Wilkinson was involved that the proportions of the open verandah, projecting into the water backyard, would seem brief and stubby, so he spanned a vine draped trellis over the pool to proceed the shape and size of the fin-wall within the verandah. The Cluny Home was oriented in the direction of its views, however each view is inner, confined inside the boundaries of the location. Wilkinson designed a totally self-referential world, which offers its personal delights and creates its personal micro-local weather. Probably the most chic vista is available from the lengthy L-formed walkway beneath the lip of the cantilevered roof gardens, the place the low broad soffits ripple and sparkle within the daylight mirrored from the floor of the ponds. The panorama of tropical fecundity is languid and luscious, framed and contained by Wilkinson’s cautious delineation of line and edge. Go to Guz Architects

  • Facebook
  • Google Plus