The Varatojo Home designed in 2013 by Atelier Knowledge is located on a hill, east from the town of Torres Vedras, Portugal.

Casa Varatojo by Atelier Data 1

Casa Varatojo by Atelier Data 2

Casa Varatojo by Atelier Data 3

Casa Varatojo by Atelier Data 4

Casa Varatojo by Atelier Data 5

Casa Varatojo by Atelier Data 6

Casa Varatojo by Atelier Data 7

Casa Varatojo by Atelier Data 8

Casa Varatojo by Atelier Data 9

Casa Varatojo by Atelier Data 10

Casa Varatojo by Atelier Data 11

Casa Varatojo by Atelier Data 12

Casa Varatojo by Atelier Data 13

Description by Atelier Knowledge Set in a polygonal configuration plot and given its solar publicity (predominantly North/South) and in addition its important Northern wind course, the design technique started by contemplating the next points: :: Selling relationship between constructing and panorama, benefiting from the place’s overlooking place over the town, citadel and environment; :: Encouraging a robust complementarity between the home and the backyard to be able to create an intense visible relation between the within and the surface, between development and pure parts; :: Creating transversal relations between the North Aspect – (view) and the South aspect – (inside backyard) primarily by way of the pool on the decrease flooring and modeling land of the backyard; :: Recycling of supplies such because the partitions of picket pilings (former railway sleepers), introducing a sure experimentalism and innovation from the best way the fabric is often used for and considered; :: Encouraging using native vegetation within the backyard. Design idea The home is formed by a spiral gesture aspiring to benefit from the plot define. We opted for the development of a restrict, a sort of line that regularly takes form and thickness to accommodate the housing program. This gesture begins with the ramped entry to the lot and ends on the other aspect of the home, attaining at this level two-tales excessive, thereby the contour of the home additionally strengthened this “gesture in spiral”. The adopted design technique allowed us to create a dwelling area on the location’s south aspect, shielded from the robust Northern winds, which pressured the existence of the primary development on the north aspect. Program From a useful standpoint, this system is distributed in three flooring. The groundfloor centralizes a lot of the program. There’s situated the widespread areas – kitchen, front room and eating room – constrained to a single and steady open area, enhanced by the ceilling plan. However, the rooms’ wing (with a way more restricted entry) incorporates visitor and youngsters’s rooms, separated by a enjoying/learning room. On the first flooring is situated the main bedroom with a deep balcony dealing with North, and on the South, there’s a toilet with an enormous window dealing with a small backyard as its background. Nonetheless on this flooring there’s a library, a mezzanine area over the dwelling area. On the decrease flooring the pool is the central area by means of the place it’s potential to attach with each north sights and south personal backyard, and in addition to benefit from the mirrored panorama on the water. Materials choices On one hand we opted for using conventional supplies and coatings, as exemplified by the cementitious supplies, plaster, timber and cork, and, however, we thought-about the reuse of railway sleepers inside a definite logic of its typical use introducing some innovation and experimentation within the seek for new prospects of supplies’ use. Thus we advise new interpretations from the present and conventional development, by means of design but in addition via materials choices. Vegetation: Elasticity and plasticity Outline a grove of Quercus faginea subssp. broteroi (Portuguese oak), seeded the phytogeographic affiliation the place the plot is situated. The dominant selection of native vegetation for the backyard (timber, shrubs and herbaceous) takes benefit of website soil and local weather traits, creating an ecological system built-in into the Panorama of the Area (Genius loci). On the North hillside, a Kermes oak shrubland, seem in a limestone substrate. Uncovered to the wind, the Kermes oak shrubland have as primary actors the Quercus coccifera and mastic (Pistacia lentiscus) that associates with numerous species reminiscent of: the Mediterranean buckthorn (Rhamnus alaternus); the Flax-leaved Daphne (Daphne gnidium); the Sage-leaved Rock Rose (Cistus salvifolius); the Lusitanian gorse (Ulex densus); the Tough bindweed (Smilax aspera) and the Etruscan honeysuckle (Lonicera etrusca). On the sheltered South aspect, arises the Portuguese oak with arborescent shrubs like Laurustinus (Viburnum tinus); the only-seed Hawthorn (Crataegus monogyna); the Laurel (Laurus nobilis) and herbaceous like Bear`s breeches (Acanthus mollis) and yellow irises (Iris pseudacorus). Go to Atelier Knowledge

  • Facebook
  • Google Plus